Kom ik in aanmerking voor diabeteszorg uit het basispakket?

De verzekeraars maken het u tegenwoordig niet makkelijk om in aanmerking te komen voor diabeteszorg uit het basispakket. Vandaag de dag dient u eerst naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar de Podotherapeut. Let op: verzekeraars vereisen ieder jaar opnieuw een verse verwijzing.

De podotherapeut moet vervolgens onderzoek doen om uw zorgprofiel vast te stellen (en ieder jaar opnieuw bij te stellen) en stelt aan de hand van dat onderzoek een persoonlijk behandelplan op voor een aangesloten pedicure bij u in de buurt. Let op: Als u reeds een vaste pedicure bezoekt, dan kan de podotherapeut u daar alleen naar verwijzen als daarmee een contract is gesloten. In dat geval kunt u uw vaste pedicure het beste vragen met welke podotherapeuten zij contracten heeft.

In dat behandelplan wordt ondermeer vermeld hoeveel behandelingen er per jaar in uw geval toerijkend moeten zijn. Let op:  u heeft dus niet automatisch recht op het aantal behandeling dat in het algemene zorgprofiel als maximum is aangegeven, maar op het aantal behandelingen dat in uw behandelplan is vermeld. U komt dan jaarlijks minimaal 1 keer terug bij de podotherapeut voor controle. Zonder zorgprofiel en behandelplan vergoeden verzekeraars niets.

Er is veel begripsverwarring over welke diabeteszorg nu feitelijk wordt vergoed uit de basisverzekering.

Tegenwoordig beperkt die vergoeding van pedicurebehandelingen zich tot medisch noodzakelijke behandelingen ter voorkoming van ulcera, zoals vermeld in uw behandelplan. Let op: behandelingen als de verzorging van gezonde nagels of het verwijderen van niet bedreigend eelt, worden tegenwoordig door verzekeraars gezien als cosmetische, niet medisch noodzakelijke behandelingen die u zelf aan de pedicure dient bij te betalen.

U voorkomt vervelende verrassingen door vooraf goed met uw pedicure door te spreken welk deel van haar behandelingen door uzelf betaald moeten worden. Behandelingen van bestaande ulcera -hoe medisch noodzakelijk ook- worden alleen nog vergoed als u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Check ook dat dus vooraf goed bij uw verzekeraar.

Heb ik een verwijzing van de dokter nodig

Het ministerie van VWS heeft het besluit genomen om de podotherapeut direct toegankelijk te maken. Dit houdt in dat u geen verwijzing meer nodig heeft om naar de gecertificeerde podotherapeut te gaan. Onze ervaring is echter dat indiviudele verzekeraars tegen alle afspraken in, knap lastig kunnen doen als u bij uw declaratie geen verwijzing kunt overleggen. Om vertraging van uw vergoeding te voorkomen is een verwijzing van uw huisarts dus zeker geen overbodige luxe. Komt u zonder verwijzing, dan zijn we verplicht om eerst een screening te doen om vast te stellen of u bij de podotherapeut aan het goede adres bent. Komt u met verwijzing van uw arts of specialist, dan is dat door hen reeds vastgesteld en wordt direct begonnen met het onderzoek van uw klachten.

Is een podotherapeut hetzelfde als een podoloog

Nee. Podotherapeuten volbrengen een 4 jarige voltijd HBO opleiding en zijn geregistreerd in het kwalileitsregister paramedici van het Ministerie van VWS. Om die registratie te behouden dient de podotherapeut steeds voldoende studiepunten te verzamelen d.m.v. het succesvol afronden van cursussen en bijscholingen. Het begrip "podotherapeut" is beschermd, dit in tegenstelling tot het vrije beroep "podoloog".

Deze is doorgaans MBO opgeleid in deeltijd. De beroepsgroep valt, net als bijvoorbeeld pedicures, onder het Ministerie van EZ en komt derhalve niet in aanmerking voor een registratie in het officiële kwaliteitsregister Paramedici. Het begrip “registerpodoloog” verwijst louter naar de vermelding in het eigen register van Stichting LOOP, de branchevereniging van podologen.

Wordt podotherapie vergoed

Podotherapie wordt in het algemeen vergoed in de aanvullende pakketten van ziektekostenverzekeraars. Als diabetes patiënt krijgt u mogelijk ook vergoeding via uw basispakket. Raadpleeg de polisvoorwaarden van uw verzekering en klik hier voor de actuele vergoedingen per verzekeraar. Tijdens de eerste afspraak zullen de kosten met u worden besproken. De verzekerde kosten worden rechtstreeks bij uw verzekeraar gedeclareerd. Niet verzekerde kosten worden acteraf bij u in rekening gebracht.

Zijn er bijwerkingen van de therapie

Doordat we uw voetstand corrigeren kunnen er in de eerste 2 weken wat aanpassingsklachten ontstaan. Dit voelt doorgaans als milde spierpijn die in de meeste gevallen 3 tot 4 dagen duurt. Voor het snelste en beste resultaat raden we u aan om uw therapiezolen desondanks te blijven dragen tot aan de eerste controle. Zowel in huis als buitenshuis. Wanneer de klachten in uw beleving na 2 weken nog niet afnemen, neem dan contact op via het contactformulier op deze site.

Wanneer er voor u een silicone orthese gemaakt is kan dit in de eerste periode een vreemd gevoel geven tussen de tenen. De orthese dient alleen overdag te worden gedragen. De ortheses zijn gemaakt van een hypoallergeen siliconenmateriaal waardoor blaarvorming of irritatie nihil is. Indien er toch blaren ontstaan kan het mogelijk zijn dat de orthese aangepast moet worden. Hiervoor kunt u een afspraak maken via ons centrale afsprakenbureau op 0900 - 2233442 (15 cent per minuut) of 06-86885330.

Waar is de controlebehandeling voor nodig

Bij controles bespreken we met u de progressie en maken we nieuwe voetafdrukken. Het komt regelmatig voor dat de therapiezolen vervolgens iets worden aangepast op basis van de inmiddels veranderde voetstand om het resultaat te optimaliseren.

Passen de zolen altijd in de schoenen

Dit is afhankelijk van het type schoeisel dat gedragen wordt. Tijdens uw eerste bezoek wordt dit onderwerp reeds besproken en krijgt u adequaat schoenadvies. Schoenen met een losse binnenzool bieden de beste paskans. Deze wordt dan vervangen door de aangemeten therapiezool. Indien u graag schoenen draagt die, ondanks een vaste binnenzool, verder wel aan de pasvormeisen voldoen, kunnen we hier rekening mee houden met het vervaardigen van de zolen. Wist u dat we tegenwoordig ook slippers van therapiezolen kunnen voorzien?

Hoe kan ik therapiezolen en ortheses onderhouden

U kunt de zolen het beste met een vochtige doek afnemen. In de zomer kunt u een ‘kousenvoetje’ om de therapiezolen doen waardoor ze schoon blijven en uw transpirerende voeten er niet aan plakken.

Een orthese kunt u het beste ’s avonds met lauw water afspoelen, vervolgens afdrogen en in een potje met talkpoeder bewaren. De volgende ochtend veegt u het talkpoeder eraf en plaatst de orthese weer aan de voet.

Wanneer moet ik de therapiezolen of orthese vervangen

Therapiezolen gaan gemiddeld 1 tot 1½ jaar mee, afhankelijk van uw gewicht en het gebruik. Wanneer u veel staat, loopt of sport zullen ze sneller slijten dan wanneer u het merendeel van de dag zit. Door de regelmatige controles is de slijtage goed te controleren en kan voorkomen worden dat de klachten terugkomen doordat de zolen niet meer optimaal functioneren. Ortheses gaan gemiddeld een jaar mee.

Kan de podotherapeut ook pedicuren

Dat is primair de taak van de pedicure. Die verzorgt de voeten, verwijdert likdoorns en eelt en zal de nagels onderhouden. Wanneer er evenwel een situatie ontstaat die de pedicure niet mag of durft te behandelen, dan zal zij/hij u naar de podotherapeut verwijzen voor een specifieke behandeling, waarna de pedicure de voeten weer verder zal onderhouden.